Gin drinksopskrifter

Historien om gin

Mange tror, at gin er en engelsk opfindelse, da det er Englands nationale alkoholiske drik. Men selvom England globalt er kendt for at lave nogle af verdens bedste gin, blev denne spiritus faktisk ikke opfundet af englænderne – men derimod af Holland.

Englænderne lærte først om gin i det 17. århundrede, mens de kæmpede Trediveårskrigen og bemærkede, at hollænderne ville skyde flasker med denne mystiske spiritus i, før hver kamp for at øge moralen på slagmarken

Denne drik efterlod et indtryk på englænderne, som, efter krigen, drog hjem med intentioner om at lave deres egen version af denne spiritus. Det ville dog tage dem over et århundrede at gøre det. Men da de først fik det gjort tog gin fart og England er i dag især kendt for deres gin.

Hvem opfandt gin?

Gin blev skabt af Dr. Franciscus Sylvus. Han var en hollandsk kemiker i det 16. århundrede. Han ville skabe en eliksir der skulle rense blodet hos dem, der led af nyresygdomme. Sylvus kaldte sin eliksir for genièvre – fransk for “enebær”.

Masseproduktion af gin i England tog virkelig fart efter, at kong VIlhelm III forbød al dyr spiritusimport fra Frankrig. Af den grund blev gin hurtigt et økonomisk overkommeligt alternativ for den almene englænder.

Efterfølgende har gin spredt sig til hele verdenen. Selvom englænderne og hollænderne er bedst kendt for at lave gin, og har denne stærke historiske tilknytning, kan gin fremstilles overalt i verden.

Lækker gin drink lavet med gin drinksopskrifter fra Drinksguide

Hvad er gin?

Gin er en destilleret spiritus, der er lavet af korn og smagt til med en række botaniske ingredienser. Gin er især kendt for sin fyrresmag på grund af hovedingrediensen enebær, som giver gin sin karakteristiske smag.

Som nævnt tidligere, er gin faktisk en hollandsk kreation. Men på trods af denne oprindelse, er det især englænderne som gjorde gin populært over hele verdenen. Gin var længe kendt som et produkt fra England, men bliver i dag produceret og nydt over hele verden.

Hvad er gin lavet af?

Som førnævnt er gin især kendt for sin særprægede fyrresmag. Dette på grund af hovedingrediensen enebær. Gin bliver fremstillet af en smagsneutral alkohol – lavet på majs eller korn. Dette bliver typisk gen-destilleret med enebær og diverse smagsessenser, krydderier og, i nogle tilfælde, farvestoffer.

Der kan puttes mange forskellige smagsessenser i en gin. Alt fra lakridsrod, korianderfrø og frugter. Der er derfor på mange måder kun fantasien der sætter grænser for, hvad man ønsker at tilsætte sin gin. Nogle foretrækker dog deres gin så naturligt som muligt, mens andre nyder en gin tilsat diverse essenser og smage.

Ved gin er der dog to krav der skal overholdes i produktionen, for at det kan kaldes en gin. Alkoholprocenten skal være over 37,5% og der skal derudover være en meget tydelig smag af enebær.

Forskellige stilarter inden for gin

Der er en række forskellige stilarter af gin. Men hovedsageligt snakkes der om fire store stilarter af gin, som er de mest populære og udbredte.

Spiritus med enebær-smag

I de tidligste år af gin, blev ginnen produceret i en kedel af gæret korn. Ginnen blev efterfølgende gen-destilleret med botaniske elementer. Dette for at kunne udtrække de aromatiske stoffer i ginnen.

Almindelig gin

Den ganske “almindelige” gin er en spiritus med enebær smag. Her kan aromastofferne være tilsat som essenser til en neutral alkohol. Det er dog ikke et krav, at der er sket en gen-distillation. Der skal i en “almindelig” gin være et tydelig præg af enebær.

Destilleret gin

Destilleret gin produceres udelukkende ved gen-destillation af ethanol som er baseret på landbrugsprodukter som f.eks. korn, frugt, bær eller andet. Enebær skal være en del af gen-destillationen. Destilleret gin er gins som Hendricks gin og Malfy gin.

Nogle tilsætter også herefter sukker i deres gin. Hvis der tilsættes sukker til ginnen bliver sød, vil den typisk blive kaldt for en “Old Tom Gin”.

London dry gin

På trods af navnet “London dry gin” er det ikke et krav, at den er produceret i London. Det er derimod tale om produktionsmetoden. London dry gin er lavet af ethanol af landbrugsprodukter – typisk frugt, korn, bær eller lignende.

Ved gen-destillation anvendes alle de botaniske elementer, der indgår i ginnen. Efterfølgende må der ikke tilsættes nogen former for essenser.

Der må ved en London dry gin maksimalt tilsættes 0,1 gram sukker pr. liter. Derudover må der ikke tilsættes farve eller nogen andre ting – udover vand. Den dominerende smag skal nemlig være enebær.

Grunden til at den kaldes for “dry” – altså “tør” – er da sukkerindholdet er lavt og da der ikke er tilsat ekstra essenser til ginnen.

Tre lækre gin drinks fra Drinksguide står på bord

Kan gin blive for gammelt?

Som udgangspunkt kan en gin holde sig i mange år uden at blive dårlig. Selv efter den er blevet åbnet. Her skal du dog være opmærksom på, ikke at lade en åbnet flaske gin stå uforseglet ved siden af en radiator eller i direkte sollys. Dette kan nemlig have en negativ effekt på din gins holdbarhed.

Selvom du forsegler den åbne flaske gin, vil smagen og kvaliteten af den dog, ligegyldigt hvad, gradvist begynde at ændre sig, efterhånden som den reagerer med ilten i luften. Det er dog en process der kan tage lang tid. Vi anbefaler at du højest har en flaske gin stående i op til 2 år. Selv hvis du forsegler flasken igen, vil ilt trænge ind.

Jo mindre gin der er tilbage i flasken, des hurtigere bør du drikke den. Du kan derfor også vælge at hælde din gin over i en mindre flaske. På den måde vil du mindske din gins eksponering til ilt i luften, og den vil derfor bedre kunne holde på smag.

Hvis du har en gin stående i længere tid, er det altid en god overvejelse at dufte til den, inden du tager en tår. Lugten og smagen af din gin, vil nemlig ændre sig. Hvis du dog har tænkt at blande din gin op med andet, vil den ændrede smag og duft dog ikke have så meget betydning.

Velsmagende drinks med gin

Her på Drinksguide.dk har vi et utal af spændende og velsmagende drinks med gin. I dagens Danmark er Gin Hass og Gin Fizz yderst populære og lækre drinks, som du trygt kan servere ved festlige lejligheder.

Mange forbinder gin med en gin og tonic. Dette med rigtig god grund. Gin og tonic er nemlig den nok mest populære drink med gin. Men der er så mange flere spændende drinks du kan lave med en god og velsmagende gin.

Drinks som Long Island Iced Tea, Negroni, Bramble eller Tom Collins er også lavet på gin. Så selvom en mange måske tænker på gin og tonic, er det altså på ingen måde den eneste drink du kan lave med gin.

Find din favorit gin drink i vores spændende udvalg af drinksopskrifter med gin her på siden og byd familie og venner på en forfriskende smagsoplevelse.

Scroll to Top